Stogas, kuriuo rūpinamasi, tarnaus ilgiau

2021-04-20 Stogas, kuriuo rūpinamasi, tarnaus ilgiau

Stogas, kuriuo rūpinamasi, tarnaus ilgiau

   Stogo danga – vienas iš esminių bet kurio pastato elementų. Būtent jai tenka didžiausias agresyvios išorinės aplinkos poveikis, būtent ji apsaugo namą ir jame gyvenančius žmones nuo lietaus, sniego, krušos ar plieskiančios saulės. Tad bent du kartus per metus – tarkim, pavasarį ir vasarą – būtų sąžininga pasirūpinti ja ir mums.

   Stogo dangų yra įvairių, tačiau pagrindinės jų problemos daugmaž vienodos, tad ir priežiūra nedaug skiriasi. Iš pradžių kiekviena stogo danga apžiūrima, nuo jos nuvalomi šiukšlės ir nešvarumai. Po to išvaloma vandens nuvedimo sistema, nuo stogo pašalinamos samanos, kerpės, pelėsiai ir kiti parazitiniai dariniai.

Stogo apžiūra ir nešvarumų šalinimas

   Apžiūros tikslas – laiku atrasti pažeidimus ar kitus dangos defektus, be to, pasirūpinti, kad ant stogo neužsilaikytų šiukšlės, vėjo užnešti medžių lapai ar kiti pašaliniai daiktai. Žinoma, jie nesunaikins dangos, tačiau nepridės jai ir ilgaamžiškumo. Stogo dangą pravartu apžiūrėti du kartus per metus – pasibaigus žiemai, maždaug balandžio mėnesį, ir vėlyvą rudenį, nukritus lapams.

   Pasirūpinkite, kad medžių šakos nesiliestų su jūsų namo stogu. Jei nuo praeitos apžiūros medžio, augusio šalia namo, šakos išaugo ir pradėjo liesti stogą, geriausia jas nupjauti. O pačias šakas ir kitus daiktus, galinčius pažeisti stogo dangą, surinkti ir nuo stogo pašalinti.

   Kitas žingsnis – šepečiu nušluoti nuo stogo visus likusius nešvarumus. Jei jūsų namas pastatytas arti plento ar gatvės su aktyviu automobilių eismu, ant jo bei jo stogo nuolat guls dulkės. Kai kurios stogų dangos nuo to praranda savo ryškią spalvą ir patrauklią išvaizdą. Atsikratyti dulkių ir nešvarumų padeda specializuotas, pritaikytas jūsų stogo dangos tipui, šampūnas ir dideli kiekiai vandens. Efektyviau, jei pasinaudosite aukšto slėgio plovimo įrenginiu. Vandens srovę iš jo nukreipkite nuo kraigo žemyn, laikydami įrenginio antgalį ne mažiau kaip 30 cm nuo stogo paviršiaus.






Vandens nuvedimo sistemos valymas

   Šis etapas ne mažiau svarbus, juk vandens nuvedimo sistema saugo nuo drėgmės ne tik namo sienas, bet ir jo langus bei pamatus –nuo stogo krintantis vanduo būna latakais nukreipiamas nuo jų tolyn ir nesukelia grėsmės. Jei latakai užsiteršę, chaotiškai krintantis nuo stogo vanduo gali sukelti daugybę problemų, tarkim, sugadinti fasadą ar pažeisti pamatus.

   Lietaus nuvedimo latakus valykite plastikiniu ar tiesiog nemetaliniu valytuvu, kad nepažeistumėte latakų paviršiaus. Pašalinkite visus juose susikaupusius nešvarumus. Kad nešvarumai latakuose nesikauptų pernelyg gausiai, šie paprastai būna aprūpinami specialiomis apsauginėmis grotelėmis.

Samanų valymas nuo stogo

   Deja, kone visos stogų dangos daugiau ar mažiau kenčia nuo samanų, kerpių ir pelėsių. Labiausiai veši samanos ant menkai prižiūrimo stogo, ant kuriuo nuolat kaupiasi dulkės, šiukšlės bei užsilaiko vanduo.

   Jei netoli namo yra miškas ar tiesiog auga aukšti medžiai, metantys savo šešėlį ant namo stogo, o pati stogo danga turi gruoblėtą ar porėtą paviršių, be to, jei stogas turi šiaurinę dalį, gaunančią mažai saulės šviesos ir šilumos, – visos šios priežastys sukelia labai palankias sąlygas ant stogo dangos atsirasti samanoms. O jei dar netoli namo yra pelkių ar kitų vandens šaltinių, iš kurių garuoja vanduo, drėgnas oras kartu su bet kuriuo iš išvardyt veiksnių gali nulemti stogo „žydėjimą“. Samanos auga lėtai, bet, laiku nepastebėtos ir nepašalintos, gali stogui sukelti nemažai rimtų problemų. Jos sulaiko drėgmę, o ši savo ruožtu, laikui bėgant, gali tapti net pačios tvirčiausios stogo dangos mikroįtrūkimų ir irimo priežastimi. Maža to, drėgmė gali prasiskverbti po stogo danga, ir tuomet jau gali pradėti irti laikančiosios konstrukcijos.

   Pats paprasčiausias, nors ir ne pats efektyviausias, būdas pašalinti samanas nuo stogo – tai mechaninis valymas. Tačiau jis nėra labai lengvas: vidutinio kietumo šepečiu teks pašalinti nuo stogo visas samanų sankaupas. Po to centimetras po centimetro reikės nuvalyti visą stogo dangą su vandeniu, kad ant jos neliktų smulkių samanų dalelių. Be to, samanos dažnai nebūna linkusios taip paprastai pasiduoti, ir mechaninio valymo procedūrą gali tekti kartoti ne vieną sykį, o kiekvienus metus. Dažnai valant stogą mechaniškai, iškyla nemaža tikimybė, kad stogo danga bus pažeista ir jos gyvavimo laikas sutrumpės.

   Todėl stogo dangų gamintojai siūlo cheminius preparatus – antiseptikus, šalinančius samanas ir padedančius ilgam užmiršti šią problemą. Nuo mechaninio cheminis samanų šalinimo būdas skiriasi tam tikrais privalumais. Pirmiausia, jis išsiskiria ilgesniu veikimu. Panaudoję antiseptiką, apie samanas galėsite pamiršti mažiausiai keturiems metams. Preparatai nekenksmingi žmonėms ir gyvūnams, ir juos galima naudoti ne tik kovai su samanomis, bet ir profilaktiškai, joms dar neapžėlus stogo.

   Stogo dangų antiseptikų sudėtyje yra biocidų kompleksas – veikliosios medžiagos, parinktos tokiu būdu, kad bet kokio tipo danga dengtą stogą apsaugotų nuo samanų, kerpių, grybelio ar pelėsių kuo efektyviau. Tereikia tiesiog voleliu, purkštuvu ar teptuku gausiai suvilgyti stogo dangą paruoštu preparato tirpalu. Šitaip išnaikinus samanas, galima jų nevalyti nuo stogo: su laiku jos nunyks ir dings pačios. Jei norite pagreitinti šį procesą, pasinaudokite aukšto slėgio plovimo įranga.

   Vėliau profilaktiniais tikslais nupurkšdami stogą antiseptiku dukart per metus – pavasarį ir rudenį – apie samanas pamiršite visam laikui.






Varinės juostos magija

   Dar vienas būdas išvengti stogo samanojimo – specializuota varinė juosta, ant kurios patekę atmosferos kritulių vanduo sukuria lengvą vario oksido tirpalą, sudarantį nepalankias sąlygas vešėti samanoms.

   Skirkite savo namų stogui vieną ar dvi dienas per metus, kad nubrauktumėte nuo jo užkritusius lapus ir šakeles, apžiūrėtumėte jį ir nuvalytumėte. Jei padarysite tai ir laiku pasirūpinsite savo stogu, jis tarnaus jums ir jūsų vaikams ilgus dešimtmečius ir savo ruožtu taip pat pasirūpins jumis.



views 2270
Grįžti į straipsnių sąrašą